Čarodějka, stařena moudrá
Je tak krásná až tě v zádech mrazí…. Tak mocná až přemáhá tě strach…. Tajemná… Zdrcadlí se v ní hloubky… Velkorysá… Ale není to jen tak…. Cesta k ní není lehká… Může mnoho dát, ale také vzít…. Má v sobě obě polarity… Zdraví i bolest…. archetyp čarodějky, stařeny
Kopřiva…
Se srpem a v rukavicích jsem ji sklízela. Napadaly mě u toho tyto verše… Krásná… ale není to taková ta krása zjevná hned, evidentní. Je to krása hloubky… moudrosti… tajemna… Dříve, když jsem se s ní začla seznamovat, jsem ji trhala holýma rukama. Teď už si beru rukavice. Když jsem ji sekala vybavovaly se mi vzpomínky na dětství… Byl právě soumrak… Viděla jsem prababičku s šátkem na hlavě, jak při světle zapadajícího Slunce seče srpem kopřivu. Vybavily se mi plachty, do kterých ji balila. Rukavice nepoužívala. Byla bylinkářka, často na ni vzpomínám. Když kopřivu suším, její vůně zaplaví celou místnost, mám pocit, jako bych se přenesla k babičce do stodoly.
Cítila jsem hloubku, sílu…. jako bych se propojovala s moudrostí mých předkyň. S velikou úctou a pokorou k nim. Její vůně a chuť mě uzemňují a propojují. Do hloubek. Propojují s matkou zemí. S ženami v rodové linii přede mnou. To mi dává sílu. Sílu čerpat z kořenů. Pocit opory v zádech. Jakoby se s ní také propojovaly, když ji sbíraly, sušily, pracovaly s ní.
Cestovala jsem po světě, objevovala krásu a sílu starých stromů i cizokrajných bylin. Cítím však, že sílu propojení s našimi bylinami můžu zažít jen tady.
Kopřiva je nádherná a mocná bylina. Je vyborná k jarním očistným kůrám. Obsahuje vitamín C, K, B2, vápník, beta-karoten a kyselinu panthotenovou, dále mnoho minerálů, především draslík, železo a oxid křemičitý.
Nyní je skvělý čas pro sběr kopřivy na čaj. Rostlinky jsou dost velké a přitom stále mladé, šťavnaté a plné síly. Sušíme na stinném, vzdušném místě nebo v sušičce. Nesklízejte kopřivy všechny na jednom místě, poskytují totiž útočiště mnoha druhům motýlů a můr. Kopřivu můžeme mít v záhoně jako trvalku, když sklidíme mladé vršky, rychle dorostou. Tak ji můžeme mít celé jaro po ruce. Dále lze pak sklízet a využívat její semena. O tom zase jindy.
Jarní detox s kopřivou
Je možno si vyrobit macerát z kopřivy nebo kopřivový čaj
Kopřivový čaj: lžíci sušené kopřivy nebo čerstvou přelijeme vroucí vodou a zakryté louhujeme 10 minut. Dva šálky denně dva týdny, týden vynecháme. Pak ještě jednou (maximálně 3x).
Kopřivu si suším na zimu. Ráda ji střídmě užívám celoročně. Užívám ji samotnou, ale také ji ráda používám jako základ nejrůznějších čajových směsí, které míchám.
Macerát: vršky kopřivy zalejeme vodou a necháme 12 hod. louhovat, slijeme a popíjíme. Platí stejný rytmus jako u čaje.
Limonáda: z macerátu si jednoduše můžeme vyrobit osvěžující limonádu do parních dní. Pily ji i děti. Naředíme perlivou vodou, přidáme citron a sladidlo, např. třtinový cukr. Můžeme ozdobit květy pampelišek či sedmikrásek.