Recepty

Zimní pozdravení

Kdo by to čekal po prosluněných dnech připomínajících léto, ale měla jsem včera pocit, že se nám zima zase ukázala. Zimní oblečení už jsem schovala a do popředí nachystala dcerce letní šatičky a kraťásky. Ale včera jsem měla zase pocit zimy. Měla jsem chuť zůstat po dlouhé době uvnitř, doma. Zachumlat se do deky, zapálit si svíčku a vonnou tyčinku, uvařit si čaj.

Měla jsem chuť na pro mě typické zimní suroviny a to pohanku a řepu. Vařit jednoduché recepty mi nikdy moc nešlo, vždy používám množsví ingrediencí. Včera se jednoduchost zdála býti to pravé. Mám pocit, že je to při vaření jako v životě. V jedoduchosti je prostě síla.

Takhle vznikl tenhle super jednoduchý a rychlý recept a zároveň moc dobrý.

Suroviny: červená cibule, olivový olej, kokosový tuk, červená řepa, pohanka ( mám ráda jemnost kokosáku a zároveň nepoužívám tak velké množství, proto přidávám i olivový olej a mám pocit, že se krásně doplňují)

K dochucení: růžová sůl, lahůdkové droždí, kapka Tamari, kmín, bobkový list, koriandr semínko, opražená semínka, zakysaná smetana, čerstvá majoránka

Postup: opražila jsem si cibulku na kokosovém tuku, přidala jsem na kostičky pokrájenou řepu, olivový olej a koření. Koriandr jsem roztloukla v hmoždíři. Zvlášť jsem uvařila pohanku ve vodě s polévkovým kořením. Když byla měkká, vše jsem smíchala. Ještě chvilku nechala povařit do úplného změknutí řepy. Ke zjemnění jsem přidala lžičku zakysané smetany.

Na talíři jsem dozdobila zakyskou, opraženými semínky a čersvou majoránkou. Lze povdávat s kvašenou zeleninou.